SKŁADNIKI:
1,5 szklankI mąki ryżowej
2 jajka
1 szklanka świeżego mleka 3,2%
3/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki masła klarowanego
MUS:
1 banan
Kilka mrożonych truskawek
2 łyżki Masła orzechowego primavika bez soli i cukru
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy użyciu blendera lub miksera. Następnie na rozgrzana patelnię (najlepiej z powłoką nieprzywierajaca) przy użyciu głębokiej łyżki wylewamy przygotowaną masę w porcji odpowiedniej by powstała jednolita cienka warstwa przykrywajaca całą powierzchnię patelni. Czekamy do momentu aż ciasto się zarumiemi oraz odejdzie od powierzchni patelni. Wtedy obracamy naleśnik na drugą stronę i pieczemy ponownie. Taką czynność powtarzamy do momentu zużycia całej masy. Mi dziś wyszło 6 naleśników – ale były na prawdę gruuube! 😁😁
Pora przygotować nadzienie. Blendujemy/miksujemy banana wraz z masłem orzechowym a następnie dodajemy do całości pocięte w paski truskawki. Całość w odpowiednich porcjach rozkładamy na naleśniki oraz zwijamy w rurkę.
Naleśniki można również przyrządzać na słono. Super sprawdzi się nadzienie w postaci mielonego mięsa wołowego w ostrym sosie pomidorowym z ziołami!
SMACZNEGO!