Składniki:
– 2x serek twarogowy Pilos 275g
– 4x jaja całe L
– 40g cukier trzcinowy
– 30g odżywki białkowej (smak dowolny, u mnie była czekolada, z wanilią też smakuje kosmicznie)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5-10g masła klarowanego (opcjonalnie – do posmarowania blachy)
– Syrop czekoladowy Walden Farms (0 kcal)

Wykonanie:
Blendujemy 3 razy porządnie i dokładnie twaróg na jednolitą masę. W osobnej misce mieszamy zółtka jaj z cukrem trzcinowym, a następnie w kolejnej ubijamy 4 pozostałe białka na twardą pianę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy miksera dosypując do nich jednocześnie odżywkę białkową i łyżeczkę proszku do pieczenia. Tak przygotowaną masę wylewamy na 24cm formę do tarty, w której znajduje się papier do pieczenia, lub gdy go nie mamy, smarujemy całą formę masłem klarowanym. Ciasto pieczemy od 40-50minut w temperaturze 180’C z włączonym termoobiegiem. Przed podaniem, porcję możemy polać kawałek bezkalorycznym syropem Walden Farms o smaku czekoladowym!

Makroskładniki:
Całość: 1417kcal (Białka: 134g, Tłuszcze 81g, Węglowodany: 38g)
Porcja – pokazana na zdjęciu czyli 1/8 całości: 177kcal (Białka: 17g, Węglowodany: 5g, Tłuszcze: 10g)

Kategorie: Żywność i dieta

Loading Disqus Comments ...