Zdrowo, smacznie i szybko!
Udo z kurczaka na talarkach z batatów ze szpinakiem w smalcu gęsim!
Składniki:
– 200g Udo z kurczaka bez kosci i bez skory
– 150g Batat (Słodki ziemniak)
– Garść świeżego szpinaku
– 30g Smalec gęsi
– Główka czosnku
– Pieprz, sól, cynamon, papryka, zioła prowansalskie, chilli
Przygotowanie:
Udo z kurczaka dusimy 10 min na małym ogniu przyprawiając je papryką słodką, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą, chilli, czosnkiem i cynamonem!
Surowe bataty kroimy na talarki a następnie pieczemy je na patelni w gesim smalcu do momentu az się zarumienią. Jednocześnie przyprawiamy je pieprzem i solą. Gdy już nabiorą koloru dorzucamy na wierzch szpinak dosłownie na 2-3 min oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku.