Czasy Fit! Wszyscy lubimy Fit! Wszyscy chcemy być Fit! W sporcie, w jedzeniu, w wychowywaniu dzieci, we wszystkim! Nawet Zimoch nazwał swoją firmę Zimfit!

Dlatego też popularne dyskonty zaskakują coraz bardziej swoją fit-ofertą! No i Lidl Polska zaskoczył! Ale to jak! Masterpiece – marka „Pikok pure”! Proste składy, krótkie daty ważności, bardzo dobrej jakości produkty, niskie ceny, bez konserwantów, bez ulepszaczy, praktycznie bez chemii! Od parówek, kabanosów, przez wędzonki, po kiełbasę śląską na grilla i szynki do kanapek! Jest naprawdę szeroki wybór!

Jednymi rzeczami budącymi wątpliwości w składzie mogą być dwie nazwy – acerola i bakterie starterowe. I teraz kilka słów o nich:

Acelrola – egzotyczny owoc, przez producentów przedstawiany jako doskonałe i bogate źródło łatwo przyswajalnej witaminy C oraz przeciwutleniaczy – karotenoidy i antocyjany. Związki te przyspieszają opalanie, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zapobiegają chorobom serca oraz wzmacnają odporność. Dodatkowo pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i wykazują działanie przeciwzapalne, -alergiczne oraz potencjalnie –nowotworowe. Oczywiście to nie jedynie skarbnica tylko tych związków, bo jak spojrzymy w publikację USDA National Nutrient Database for Standard Reference to dostrzeżemy w niej wiele innych przydatnych i pożądanych minerałów i witamin:

Acerola – wartości odżywcze owoców/soku (w 100 g)
Wartość energetyczna – 32/23 kcal
Białko ogółem – 0.40/0.40 g; Tłuszcz – 0.30/0.30 g; Węglowodany – 7.69/4.80 g; Błonnik – 1.1/0.3 g

Witaminy
Witamina C – 1677.6/1600.0 mg; Tiamina – 0.020/0.020 mg; Ryboflawina – 0.060/0.060 mg; Niacyna – 0.400/0.400 mg; Witamina B6 – 0.009/0.004 mg; Kwas foliowy – 14/14 µg

Witamina A – 767/509 IU; Witamina K – 0/1.4 µg; Witamina E – 0/0.18 mg

Minerały
Wapń – 12/10 mg; Żelazo – 0.20/0.50 mg; Magnez – 18/12 mg; Fosfor – 11/9 mg; Potas – 146/97 mg; Sód – 7/3 mg; Cynk – 0.10/0.10 mg

Kwasy tłuszczowe
nasycone – 0.068/0.068 g; jednonienasycone – 0.082/0.082 g; wielonienasycone – 0.090/0.090 g

Kultury starterowe – wyselekcjonowane drobnoustroje dodawane do żywności w celu poprawy jej wyglądu, zapachu, smaku lub wydłużenia trwałości. Jak to się ma do przemysłu mięsnego? Nie będę Was zanudzał wstawiając blok tekstu na temat fermentacji, dojrzewania oraz wymogów produkcji mięsa tylko powiem tyle – wybieramy najlepsze zło, oraz odeślę Was do publikacji Małgorzaty Ziarno dot. „Kultur starterowych w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego”:

http://sigma-not.net/download.php…

Podsumowując, Pure Pikok:
1. Nadaje się znakomicie na przekąskę lub zastąpienie posiłku białkowo-tłuszczowego,
2. Jest doskonałym wyborem jeśli chodzi o produkty, które wsadzamy do naszego koszyka na zakupach i na których opieramy swoją dietę,
3. Łatwo dostępne i tanie jedzenie,
4. Stoi bardzo wysoko w piramidzie „eko/fit” żywności poprzez jakość oraz skład jaki reprezentuje.

Z czystym sumieniem polecam!
Mateusz Zimoch

Kategorie: Żywność i dieta

Loading Disqus Comments ...